לימודי בישול - מקורס של תמ"ת לניהול מטבח ממוסד
נכתב בתאריך: 27/03/22
גם היום, בתקופה של הפרטת המזון הממוסד, יש צורך בטבחים למטבחים ממוסדים. תתפלאו, יש לימודי בישול שלא נועדו להכשיר שפים למסעדות גורמה
מאז תקופתו של השף אסקופייה (אי שם בתחילת המאה הקודמת), המטבח המודרני מתנהל כמו מבצע צבאי מאורגן. הוספת גופים ממשלתיים (הFDAבארה"ב, משרד הבריאות אצלנו...) לשמירה על איכות וטריות המזון המוגש הפכו את העניין לעוד יותר פורמלי ותחת פיקוח הדוק, ויצרו צורך בהכשרה מקצועית מסודרת של העובדים במטבח. למעשה פירוש כל הנ"ל הוא שלמרות התפוצה הרחבה של לימודי בישול פרטיים, קורס בישול פורמאלי בפיקוח משרד התמ"ת ממשיך להיות דרישת סף במקומות תעסוקה רבים, בראשם גופים ממשלתיים (צה"ל, בתי חולים ועוד).
קורס של התמ"ת- בשביל מה זה טוב
קורס בישול של התמ"ת מציג כמה יתרונות משמעותיים אם משווים אותם עם לימודי בישול פרטיים:
1. תעודת גמר ודירוג של "טבח סוג 1", תעודה שהכרחית לעבודות במקומות תעסוקה ממשלתיים (כנ"ל) ועוזרת מאוד אצל מעסיקים פרטיים (בתי מלון, אוניות וכו').
2. מחיר מסובסד מאוד- התמ"ת מסבסד 80% מן המחיר של הקורס, ולכן המחיר בפועל נע בין 3-4 אלף ₪.
3. אפשרות לשלם את מחיר הקורס על חשבון הפיקדון לחיילים משוחררים, קרנות השתלמות ועוד
4. אפשרויות מלגות (חלקן עד 100% במימון התמ"ת) על בסיס סוציאואקונומי.
5. החזרים משמעותיים על הקרן במקרה של תשלום מפיקדון, וכן אפשרות לקבלת קצבת אבטלה (לזכאים) בזמן הקורס.
6. מרבית המקומות מבטיחים למצא תעסוקה לבוגרים עם סיום הקורס.
על היתרונות הללו משלמים, בעיקר בעבודה קשה
ללמוד בישול ולהינות מהנוף
קורס בישול של התמ"ת מתקיים בכל המקומות שבדקנו בשעות הבוקר או הצהריים המוקדמות, ומשאיר מעט מאוד פנאי לתעסוקה נוספת. כמות השעות הגבוהה (1680, מלבד הקורס של שלוחת אונ' בן גוריון באילת שם "ירדו" למעט יותר מ1500 שעות) מבטיחה שהקורס ימשך בין 10-14 חודשים, זמן ארוך ב2-4 חודשים מרוב הקורסים הפרטיים.
למעוניינים בבישול גורמה ועדכני, לא תקבלו את מלא הסחורה במסגרת לימודי בישול מסובסד התמ"ת: הסילבוס חייב להיות כשר, ומכיל רשימת מנות הכרחית ארוכה (שלא מאפשרת הרבה מרווח תמרון לשף שילמד אתכם).
בגלל שבתי הספר הבינו כי קורס בישול פרטי הרבה יותר רווחי בשבילם (וגם בגלל שהתמ"ת נתקל בבעיות תקציב), נכון להיום רק 6 מוסדות מקיימים לימודי בישול בפיקוח התמ"ת, ולכן כמות המקומות מאוד מוגבלת. כמו כן, דרישות הקורס מאוד נוקשות: נוכחות חובה, התלמידים מנקים בעצמם את הכלים, אסור להוציא אוכל הביתה וכו'.
דרגות בישול - הטוראי והרמטכ"ל של המטבח
לימודי בישול שונים (רק אם הם בפיקוח התמ"ת כמובן) מעניקים לכם תעודות שונות, שמהוות חסם במשרות ממשלתיות שונות כנ"ל. אותו קורס בישול שהוצג לעיל מעניק תעודת טבח סוג 1, כאשר הדרגה המקסימלית היא 5. המעבר בין דרגה לדרגה דורש בדרך כלל וותק של שנה לפחות בדרגה הקודמת (מלבד דרגה 2, שכדי להגיע אליה צריך וותק של שנתיים בדרגה 1). קיימים חריגים שונים (כך לדוגמא וותק מוכח של 7 שנים במקצוע מאפשר לכם להתחיל מדרגה 3).
במעבר מדרגה לדרגה יש צורך לעמוד בהצלחה במבחן של התמ"ת (אולם בניגוד לדרגה 1, אין צורך לעבור קורס בישול ארוך), שבודק ידע קולינרי, גסטרונומי, פיזיולוגי (חישובי קלוריות), והתמצאות בחוקים רלוונטיים (הכל לפי רמת הדרגה).
בישול ממוסד נפגע מאוד בשנים האחרונות, גם בגלל התדמית שלו אך בעיקר בגלל פתיחת מסעדות מזון מהיר הן בבסיסי צה"ל והן בבתי חולים.
בכל זאת אפשר למצוא לא מעט מפעלים ובתי עסק שיש להם מטבחים משלהם, ושם יכולים השפים הצעירים לנסות את מזלם